Sitac
Image default
Dienstverlening

Advies van een hypotheekadviseur

Door de lage rentestand en stijgende huurprijzen oriënteren steeds meer mensen zich op een koopwoning. Het zijn zodoende drukke tijden voor hypotheekadviseurs. Ondanks online aanbieders van hypotheekadvies stellen de meeste mensen, om begrijpelijke redenen, toch prijs op een persoonlijk advies van een professionele hypotheekadviseur. 

De huidige hausse op de koopwoningmarkt leidt zodoende tot een flinke stijging van het aantal vacatures voor hypotheekadviseurs. Maar hoe word je hypotheekadviseur en wat is je toekomstperspectief als hypotheekadviseur?

 

Wft-certificaten

Hypotheekadviseur wordt je niet zomaar. Je moet goed uit je woorden kunnen komen, bereid zijn om je leven lang te blijven leren, een hoofd voor cijfers hebben en de hbo-opleiding Financial Service Management of Finance, Taks and Advice is geen overbodige luxe. Maar daarmee ben je er nog niet. 

Een hypotheekadviseur mag namelijk alleen klantcontact hebben als de wft-certificaten ‘Basis, ‘’Vermogen’ en ‘Hypothecair krediet’ zijn behaald. Dat is verplichte kost voor hypotheekadviseurs. Zonder deze certificaten mag een hypotheekadviseur niet adviseren.

 

Maar ook na een vierjarige opleiding en het behalen van wft-certificaten is het voor hypotheekadviseurs niet klaar. De wet- en regelgeving omtrent hypotheken verandert namelijk voortdurend, net als de marktomstandigheden. Het is voor een hypotheekadviseur cruciaal om het kennisniveau op peil te houden (Permanente Educatie), bijvoorbeeld door cursussen te volgen en vakliteratuur bij te houden. Alleen dan kun je als hypotheekadviseur het beste advies geven.

 

Luisteren, samenvatten en doorvragen

Maar elke hypotheekadviseur kan vertellen dat het opdoen en op peil houden van kennis niet meer dan een basisvoorwaarde is. Uiteindelijk gaat het erom, om op basis van al deze kennis een gedegen op de klant toegesneden advies op te stellen. Om een goed advies op te stellen moet een adviseur precies weten wat de klant wil en wat de mogelijkheden van de klant zijn. Pas wanneer dit duidelijk is, kan de adviseur een goed financieel plan opstellen. Dat betekent dat de hypotheekadviseur heel goed moet kunnen luisteren, samenvatten en doorvragen. 

 

Overtuigen

Maar het werk van een professionele hypotheekadviseur houdt niet op bij het opstellen van het plan. De belangrijkste stap volgt dan nog: de klant ervan overtuigen dat het opgestelde plan optimaal is voor zijn of haar situatie. Want lang niet in alle gevallen wordt een gedegen en realistisch advies door de opdrachtgever geaccepteerd. Het vergt dan een flinke dosis overtuigingskracht om de kwaliteit van het advies naar waarde te laten schatten.

 

Uitvoering

En tenslotte, als de klant het plan heeft geaccepteerd, volgt nog de uitvoering. Dat wil zeggen dat de hypotheekadviseur: 

  • de stukken aanlevert aan de geldverstrekker;
  • eventuele vragen van de hypotheekacceptant beantwoordt;
  • erop toeziet dat de uiteindelijk overeenkomst en hypotheekakte in overeenstemming zijn met het hypotheekadvies.

 

Financieel professional

Samenvattend heb je als hypotheekadviseur afwisselend werk, waarbij je als financieel professional veel verantwoordelijkheid draagt en daarvoor ook prima wordt beloond. Daarnaast vervul je ook een belangrijke maatschappelijke rol om mensen bij te staan in hun streven naar een eigen woning. Alle reden dus om te kiezen voor een carrière als hypotheekadviseur. Dus als je interesse hebt, ga ervoor! Bekijk de openstaande vacatures.