Sitac
Image default
Zorg

De symptomen van hooggevoeligheid

Wat zijn de symptomen van hooggevoeligheid precies? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk enorm belangrijk wanneer je wilt weten of je hooggevoelig bent of niet. Helaas is het wel lastig om zomaar allerlei symptomen van hooggevoeligheid op te noemen. Dit komt doordat ieder mens ander is. Hierdoor zullen bepaalde symptomen ook niet voorkomen bij de ene terwijl de ander deze symptomen juist heel erg heeft. Hooggevoeligheid wordt ook wel afgekort met de afkorting HSP. Wanneer je weet dat je hooggevoelig bent, kun je ervoor kiezen om een HSP coach in te schakelen. Deze coach zal jou begeleiden in je ontwikkeling met HSP. Je kunt in Amsterdam bijvoorbeeld zoeken naar life coaching Amsterdam. 

Geen ziekte maar karakter 

Het is belangrijk om te weten dat HSP juist helemaal geen ziekte is maar juist eerder een soort karaktereigenschap. Iets dat bij jou hoort. Dit komt doordat HSP voor iedereen verschillend is waardoor je het niet als een soort ziekte kan zien omdat er simpelweg verschillende soorten en maten zijn. Een voorbeeld van een symptoom van HSP is dat iemand enorm emotioneel gevoelig is. Emoties zullen bij dit soort mensen extremer zijn. Daarentegen heb je juist ook dat mensen mentaal HSP ervaren. Die voelen het bijvoorbeeld vooral wanneer ze zichzelf overbelast hebben bijvoorbeeld. Dit kun je merken aan je lichaam en dat kan nog wel eens vervelend zijn. 

HSP in sociale situaties 

HSP wordt vooral duidelijk bij sociale situaties. Dit komt doordat in dit soort situaties er enorm veel prikkels van buitenaf komen. Bij dit soort gevallen kun je zelfs een verhoogde hartslag krijgen of duizeligheid voelen bijvoorbeeld. Vaak wordt het voor iemand met HSP dan ook erg lastig om na te denken bijvoorbeeld. Dit zijn vooral de lichtere symptomen die vaak voorkomen bij mensen die last hebben van HSP. In sociale situaties heeft iemand met HSP enorm veel behoefte aan duidelijkheid en wat rust. Vaak zijn HSP mensen ook de mensen die vaak dit soort sociale situaties vermijden of negeren. Liever in een klein clubje of met z’n tweeën zijn, is voor iemand met HSP vaak meer dan genoeg. 

Heftige HSP symptomen voorbeelden 

Naast de wat minder heftige HSP symptomen, zijn er ook symptomen die heftiger zijn. Je moet hierbij denken aan paniekaanvallen, faalangst en depressie bijvoorbeeld. Dit zijn vaak echt zeer heftige symptomen. Op dit soort momenten is het slim om een coach in te schakelen die jou bijstaat in het hele proces.