Sitac
Image default
Bedrijven

Een kopje koffie

Een kopje koffie in de ochtend is nodig voor veel mensen. Ze kunnen niet goed functioneren zonder hun dagelijkse energiebom. Maar waarom hebben we deze koffie cups en koffiemachines elke dag nodig. En waarom kunnen we niet goed functioneren zonder koffiecups voor nespresso. Sinds wanneer drinken we eigenlijk zo koffie en waar komt het eigenlijk vandaan.

Geschiedenis van de koffie

De koffiezaden zijn volgens veel verhalen meegenomen door Afrikaanse stammen uit Arabië. Anderen beweren juist dat Arabische mensen de koffiebonen hebben meegenomen uit Ethiopië. Al snel hadden mensen door dat koffie niet alleen was op vermoeidheid en slaperigheid tegen te gaan, maar dat het ook heel goed smaakte. Vroeger kauwde mensen op de rauwe koffiebonen. De koffiebonen werden trouwens ook gemalen, maar niet door water heen gemengd, maar door dierlijk vet. Hiervan werden toen bolletjes gemaakt, zodat mensen op verre reizen deze konden gebruiken als energiebron.   Behalve deze bolletjes werd er ook wijn gemaakt, van het sap van de koffiebessen. Deze wijn, is hetzelfde als de koffie die we nu kennen.

Koffie werd ook vaak gezien als wondermiddel dat gebruikt werd tegen allerlei ziektes of godsdienstige plechtigheden.

Europa en koffie

Pas aan het eind van de 16e eeuw wist Europa over het bestaan van koffie. De mensen in Venetië waren de eerste die begonnen met het handelen van de koffie. Nederlanders zagen ook snel de waarde van dit nieuwe Afrikaanse product in en een Nederlander besloot zelfs een koffieplant uit Mekka te stelen. Hij wilde hiermee experimenteren op Java, dat was toen een kolonie van Nederland. Al snel ontstonden er veel koffieplantages in Indonesië. Koffie brak pas echt door in Europa toen de Amsterdamse burgemeester Lodewijk XIV een koffieplant cadeau gaf. Frankrijk werd hiermee de grootste koffieproducent.

Dat Nederlanders koffiedrinken is dus helemaal niet raar gezien onze geschiedenis met de koffieplant.

https://www.koffiecupster.nl/