Sitac
Image default
Vervoer en transport

Wat is de invloed van schadevrije jaren op een bestelautoverzekering?

Bij het afsluiten van een bestelautoverzekering vraagt een verzekeraar je naar je schadevrije jaren. De kans is groot dat deze term een belletje doet rinkelen, want je krijgt er bij een particuliere autoverzekering ook mee te maken. Veel ondernemers weten alleen niet wat de invloed is van schadevrije jaren op een bestelautoverzekering. Daarom geven wij hier tekst en uitleg.

Wat zijn schadevrije jaren ook alweer?

Om te beginnen leggen we kort uit wat schadevrije jaren ook alweer zijn. Eigenlijk zegt de naam het al, want deze term drukt het aantal jaar uit dat je geen schade hebt geclaimd. Ieder jaar dat je geen schade hebt geclaimd, telt als één schadevrij jaar. Op basis van je schadevrije jaren wordt je ingedeeld op de zogeheten bonus-malusladder.

Korting op je premie door schadevrije jaren

Voor een bestelautoverzekering van Univé draag je maandelijks premie af. De hoogte hiervan wordt grotendeels bepaald door de dekking die je kiest. Zo is een allrisk autoverzekering bijvoorbeeld duurder dan een WA-verzekering. Dit komt vooral doordat de dekking van eerstgenoemde verzekering een stuk uitgebreider is.

Naast de dekking zijn je schadevrije jaren ook van invloed op de premie. Heb je al jaren geen schade geclaimd? Dan sta je vrij hoog op de bonus-malusladder. Een verzekeraar beloont je hiervoor in de vorm van korting op je bestelautoverzekering. Dit staat ook wel bekend als no-claimkorting. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je krijgt. Hierdoor kun je uiteindelijk een leuk bedrag besparen op je bestelautoverzekering.

Wat gebeurt er met je schadevrije jaren als je schade claimt?

Heb je met je bestelauto schade veroorzaakt aan (spullen van) iemand anders? Dan dien je een claim in bij je verzekeraar om dit te vergoeden. Doordat je schade claimt, daal je op de bonus-malusladder. Het aantal treden dat je daalt, kan per verzekeraar verschillen. Bij Univé daal je bijvoorbeeld vijf treden als je schade hebt gereden met je bedrijfsauto en een claim indient. De korting op je bestelautoverzekering valt komend jaar dan lager uit.

Je daalt overigens niet altijd op de bonus-malusladder als je schade claimt. Kun je de schade verhalen op de tegenpartij? Dan heeft dit geen gevolgen voor je schadevrije jaren. Dit is ook het geval als je de schade zelf vergoed, want je dient dan geen claim in.

Controleer hoeveel schadevrije jaren je hebt

Wil je een vrachtwagenverzekering afsluiten Univé? Dan moet je je schadevrije jaren invullen. Het is goed denkbaar dat je niet precies weet hoeveel dit er zijn. Vul niet lukraak wat in, maar controleer hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hier zijn verschillende manieren voor. Richt je eerst eens tot je verzekeringspolis. Hierop staat vaak hoeveel schadevrije jaren je je hebt. Kun jij schadevrije jaren niet vinden op je verzekeringspolis? Denk dan niet direct dat je geen schadevrije jaren hebt, maar vraag ze op bij je verzekeraar. Wie momenteel geen lopende autoverzekering heeft, richt zich tot de centrale database voor schadevrije jaren (Roy-data). Vul het inzageformulier van stichting EPS in om je schadevrije jaren te achterhalen.