Sitac
Image default
Bedrijven

Radio luisteren via het internet

Radio luisteren is iets dat we al jaren graag doen, maar de manier waarop we naar de radio luisteren is de laatste jaren wel drastisch veranderd.

Vroeger konden we alleen maar radio luisteren via de ether. hierdoor zaten alle radiostations ook op frequenties, die per geografische locatie ook nog eens van elkaar verschilden. Het was dus een heel zoekwerk om wanneer je  in een andere regio, de juiste frequentie te vinden. Soms was een station wel op meerdere frequenties te beluisteren, maar de een was dan wel weer beter dan de ander. Kortom, een hoop zoekwerk. Bovendien moesten we het tijdens slecht weer vaak ook stellen zonder radio en soms ook nog zonder televisie, waardoor er natuurlijk weinig vermaak overbleef.

Met de komst van internetradio zijn veel van deze problemen opgelost. Allereerst hoef je dus alleen maar een URL te hebben en hoef je niet meer op zoek naar specifieke frequenties. Je kunt dus, waar je ook bent, altijd naar je favoriete radiostation luisteren. Dat betekent dus dat je ook in het buiteland naar Nederlandse radiostations kunt blijven luisteren, iets dat vroeger in de tijd van frequanties en de ether natuurlijk niet mogelijk was.

Op de ether was ook de ruimte beperkt. Er was een beperkt aantal spelers op de markt en voordat er een nieuwe speler kon toetreden, moest er eerst eentje het veld ruimen. Dat maakt het aanbod van radiostations in die zin natuurlijk vrij beperkt. Op internet is het aanbod zoals je misschien al kunt vermoeden, nagenoeg eindeloos. Er is namelijk altijd ruimte voor nieuwe spelers op het internet, omdat de ruimte ook onbeperkt is. Dat geeft natuurlijk meer concurrentie maar meestal is concurrentie zeer verfrissend en voor de luisteraar is het natuurlijk sowieso een voordeel dat hij of zij nu nog meer heeft om uit te kunnen kiezen.

http://www.radioguide.fm