Sitac
Image default
Verbouwen

Hout aan elkaar lijmen of voor stoffering

Als het gaat om het maken van een ambachtelijk project of het renoveren van meubels, is het gebruikelijk om een twijfel te hebben: hoe kan ik hout effectief verlijmen? Het komt voor dat het type lijm dat gebruikt moet worden afhankelijk is van de plaats waar het stuk zal worden blootgesteld en het doel van het proces. We zullen op 3 verschillende manieren in detail beschrijven hoe de lijm verlijmd moet worden.

Ambachtelijk hout
Witte lijm kan worden gebruikt bij het eenvoudig verlijmen, zolang het hout inwendig wordt verlijmd en niet wordt blootgesteld. Een voorbeeld hiervan is het monteren van een lijst voor schilderijen of fotolijsten.

Breng het product gewoon aan op de uiteinden die samengevoegd moeten worden. De stukken moeten onder druk worden gezet tot de lijm droog is. Er zijn hulpmiddelen die helpen bij dit proces, zodat het stuk stevig blijft zodat het drogen in de juiste positie kan worden uitgevoerd. De witte lijm heeft ongeveer 2 uur nodig om op het hout te drogen.

Hoe te om hout te lijmen – interne deel van meubilair
Een zelfklevender product dan witte lijm is timmerlijm, de zogenaamde gele lijm. Ideaal voor meubels of onderdelen met een intern knooppunt. Een voorbeeld hiervan is het verlijmen van 2 houten planken.

Voor dit soort processen is het noodzakelijk om elke plaat met behulp van een borstel te lijmen. Vervolgens moeten de stukken worden uitgelijnd en aan elkaar worden bevestigd. Er zijn minstens 4 bevestigingen nodig, die zich in elke hoek van de planken bevinden, totdat het hele gebied goed is samengedrukt.

Lijmen aan externe onderdelen
Als het project in contact komt met water, zal het noodzakelijk zijn om resorcinollijm te gebruiken, wat zorgt voor een betere hechting. Dit type product wordt gebruikt in aquatische apparatuur, deuren en ramen. De manier van verlijmen in hout volgt hetzelfde proces als de vorige stap.

Het verschil is dat de lijm wordt geactiveerd door de warmte en de langere droogtijd, ongeveer 10 uur.

Nu je geleerd hebt hoe je hout moet lijmen, ga je aan de slag! Selecteer een project en doe het zelf. Het is niet moeilijk om reparaties uit te voeren of nieuwe houten objecten te maken, het gaat erom de juiste materialen te gebruiken.

https://www.meiboom.eu/meubelstoffering-lijm