Sitac
Image default
Sport

Wat is een Nachtkijker

Wat is een nachtkijker

In het kort is een nachtkijker een verrekijker waarmee ook ’s nachts gekeken kan worden. Dit is de simpele uitleg van een nachtkijker. De functionaliteit van een nachtkijker komt vooral ten goede in het leger en tijdens de jacht. In beide beroepen is het namelijk belangrijk dat de gebruiker van de nachtkijker zelf niet gezien wordt, maar wel in staat is om zelf zijn doel te bekijken.

Er zijn twee types nachtkijker de passieve nachtkijker en de actieve nachtkijker. Wat zijn de verschillen tussen deze twee?

Passieve Nachtkijker:
De passieve nachtkijker is de ‘simpele’ uitvoering van de nachtkijker. Wat een passieve nachtkijker namelijk doet is restlicht, het licht dat wél aanwezig is op de donkere plek die u wil zien, versterken. Met hoeveel dit licht versterkt wordt is afhankelijk van het model, want ook hier zijn verschillen in. Als er geen restlicht is op de plek die u zien wilt dan zult u aan een passieve nachtkijker weinig hebben want dan ziet u alsnog niets.

Actieve Nachtkijker:
De actieve nachtkijker werkt in principe hetzelfde als een passieve nachtkijker, maar maakt gebruik van een andere lichtbron. Een actieve nachtkijker gebruikt namelijk niet het restlicht van de plek die u wilt zien, maar werkt middels infrarood licht. Infrarood licht is een type licht dat met het blote oog niet te zien is. Het gebruik van een actieve of passieve nachtkijker is dus geheel afhankelijk van het doeleinde waar u de nachtkijker voor wilt gebruiken.

Daarnaast is er nog iets te overwegen bij de aanschaf van een nachtkijker: wilt u dat uw nachtkijker het beeld alleen zichtbaar maakt in het donker of, net als een verrekijker, het beeld voor u vergroot.

Er zijn veel verschillende nachtkijkers waarvan de prijs enorm varieert. Deze variatie in prijs wordt veroorzaakt door de kwaliteit van de nachtkijker en de kwaliteit van het beeld. Weeg uw wensen dus goed af alvorens u een keuze maakt.

http://nachtkijkerkopen.com