Sitac
Image default
Rechten

Achterstallig onderhoud in huurwoning

Als huurder kun je te maken krijgen met achterstallig onderhoud. Dit houdt in dat er in de woning geen of te weinig onderhoud is gepleegd, waardoor schade is ontstaan. Deze schade had voorkomen kunnen worden door op tijd onderhoud te plegen. De schade is niet meer terug te draaien, waardoor er dure herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Voorbeeld van achterstallig onderhoud

Het meest bekende voorbeeld van achterstallig onderhoud is toch wel houtrot in geschilderde kozijnen. Vaak is het kozijn dan al zo erg beschadigd dat het hele kozijn inclusief glas vervangen moet worden. De vervangingskosten zijn veel hoger dan de initiële reparatie.

Bijkomende gevolgen

Achterstallig onderhoud zorgt niet alleen voor hoge reparatiekosten, maar heeft nog meer vervelende gevolgen. Het kan namelijk zo erg zijn dat de waarde van de woning én de waarde van omliggende woningen drastisch vermindert. Bovendien kan het zorgen voor ongezonde of gevaarlijke situaties.

Wat te doen bij achterstallig onderhoud?

Als je achterstallig opmerkt in jouw gehuurde woning, moet je in eerste instantie schriftelijk verzoeken of de verhuurder het onderhoud kan verrichten of het op een andere manier kan oplossen. Geeft de verhuurder daar geen gehoor aan, dan kun je naar de Huurcommissie of de rechter stappen, zodat de verhuurder gedwongen wordt om alsnog het onderhoud te verrichten. Het is daarnaast ook mogelijk om het onderhoud zelf te (laten) verrichten en de kosten hiervan terug te vorderen via de rechter. Je kunt hiervoor het beste een advocaat in Valkenswaard inschakelen.

Heb je de verhuurder langer dan zes weken geleden schriftelijk op de hoogte gesteld van het te verrichten onderhoud, en heeft hij nog steeds niks gedaan, dan kun je ook de Huurcommissie inschakelen. De Huurcommissie zal de klachten beoordelen en kan beslissen dat de huurprijs tijdelijk verlaagd moet worden wegens achterstallig onderhoud. De huurverlaging zal dan van kracht zijn totdat de verhuurder voor een oplossing heeft gezorgd.

https://openlegal.nl/advocaat-valkenswaard/